JAARSTUKKEN 2018

Economie

Wat hebben we gedaan

Structuurversterking van de economie
In 2018 is door de nieuwe coalitie het begrip 'Van Bedrijven Weten' geïntroduceerd. In de relatie naar bedrijven moet, voor een optimale dienstverlening, veel meer de vraag centraal staan en de mogelijkheden voor bedrijven drempels weg te nemen. In 2018 is gestart met de uitwerking van Van Bedrijven Weten.

De lokale en regionale economie worden optimaal gestimuleerd en gefaciliteerd. Dit is onder andere opgepakt vanuit de rol die de gemeente zelf kan vervullen in het eigen inkoopproces. De gemeente wil dat inkoop meer lokaal, duurzaam en sociaal wordt, waar mogelijk. In 2018 zijn gesprekken met ondernemers gevoerd om input op deze thema's te vergaren.

Vanuit de Hotspot Energy is verder gewerkt aan clustering van kennis en kunde van energiegerelateerde bedrijven, instellingen en aansluitend onderwijs op dit gebied. Via ons acquisitiebeleid zijn nieuwe bedrijven in Arnhem gehuisvest, maar zijn ook Arnhemse bedrijven behouden voor de stad.
Met de regio wordt gewerkt aan gemeenschappelijke doelen als bruisende binnensteden, Circulaire economie en campusontwikkeling.

Uiteraard wordt op economisch gebied intensief samengewerkt in de regio, met Nijmegen, met regio Food Valley en met onze buren in NordrheinWestfalen. Ook de samenwerking met en tussen regionale onderwijsinstellingen als HAN, ArtEZ, Van Hall Larenstein, Radboud Universiteit en Wageningen University & Research is belangrijk voor structuurversterking van de economie.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat
Het regionale plan Werklocaties is vastgesteld door de provincie. De vervolgstappen in het proces, instellen voorzienbaarheid en voorbereiden ruimtelijke inpassing, zijn ingezet. Deze afspraken moeten leiden tot een betere verhouding in kwaliteit van aanbod van bedrijfskavels.
Een aantrekkelijk vestigingsklimaat betekent ook voldoende woningaanbod voor studenten en expats. Dit aanbod is in 2018 verder versterkt.
Samen met de ondernemers in de stad wordt gewerkt aan ontwikkeling en uitvoer van initiatieven die bij ondernemers leven. Belangrijk is dat de vraag van ondernemers voorop staat.
Met grote bedrijfskoepels in de stad is gestart met het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak rond energiemaatregelen en energietransitie. Naar verwachting zal dit in 2019 uitgerold kunnen gaan worden.
Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen is in 2018 gestart met een initiatief tot vergroenen van de entrees van de open bedrijventerreinen in Arnhem. Deze entrees zijn gesitueerd op gemeentegrond maar voor de ondernemers belangrijke punten die een eerste indruk achterlaten van 'hun' bedrijventerrein. In 2019 wordt dit initiatief uitgevoerd.

Versteviging aantrekkingskracht voorzieningenniveau binnenstad en Transformatie binnenstad tot aantrekkelijke compacte stad
Er wordt continu ingezet om de aantrekkingskracht en het voorzieningenniveau in de binnenstad te versterken. De transformatie van de binnenstad is nog steeds in volle gang. Voorbeelden hiervan zijn: Transformatie Korenkwartier (aankoop van twee panden met voorkeursrecht, ontwikkeling van de Korenbeurs en de inzet van een matchmaker en een gebiedsconciërge), appartementen Bartok, de verschillende projecten in de Zuidelijke Binnenstad (de kavels aan de Rodenburgstraat, de tender aan de Nieuwstraat, Trans, corridor Nieuwstraat naar de Rijnkade), het terugbrengen van de Sint Jansbeek in de  binnenstad en de verkeersafwikkeling bij de Blauwe Golven. Filmtheater Focus is afgerond, de Eusebiuskerk nadert voltooiing en heeft nieuwe verlichting en de toren is grotendeels uit de steigers, en de ver- en nieuwbouw van concertgebouw Musis is afgerond. Het Gele Rijdersplein krijgt toekomstperspectief door de transformatie naar tegelijk een plek met ruimte voor reuring (westzijde) en een luwteplek met ruimte voor wonen, werken en verblijven (oostzijde). Ook is gestart met de plannen voor de vergroening van het plein.

De binnenstad wordt naast een plek om te winkelen steeds meer een plek om te ontmoeten, te wonen en te werken. In 2018 is verder gewerkt aan de transformatie van kantoren naar woningen, de vergroening van de  binnenstad, en zijn de stepping stones en verbindingen met de schil rondom de binnenstad versterkt (bijvoorbeeld de Rijnkade). In de aanloopgebieden van de stad is een transformatie naar een aantrekkelijke mix van diverse maatschappelijke, culturele en creatieve functies. Er wordt samenwerking gezocht in de Lauwersgrachtalliantie, er is duurzame versterking van het georganiseerd vermogen in de stad (Platform Binnenstad Arnhem (PBA), Citymarketing), de beeldbepalende (culturele) evenementen (Bridge to Liberation, Fashion en Design festival, Innovate) zijn verstevigd, Musis is heropend, Rozet is door ontwikkeld en er zijn plannen voor het Museum Arnhem gemaakt. Met PBA is gewerkt aan het vergroten van het ondernemerschap en het gastvrijheidsniveau in de binnenstad (de 7-straatjes dienen daarbij als mooi voorbeeld). Daarnaast heeft een aantal vernieuwende horecaconcepten (Grand cru-beleid uit de Horecavisie) zich gevestigd in de binnenstad van Arnhem. In 2018 is de warenmarkt verzelfstandigd in een stichting die zich voorbereid op een mogelijke verplaatsing naar het gebied rondom de Eusebius, waardoor de warenmarkt en de binnenstad steviger verbonden kunnen worden. Zo zijn cultuur en evenementen dragers van de binnenstad als place to meet en wordt deze transformatie samen met de stakeholders gerealiseerd. Er is sprake van een groei van het aantal bezoekers per week (2017 348.000).

Bereikbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor een economisch vitale en aantrekkelijke binnenstad. Via het programma Binnenstad Binnen Bereik, dat in 2018 is uitgewerkt in een concreet uitvoeringsprogramma, wordt de binnenstad toegankelijker en gastvrij voor bezoekers. Zo is de Markt op 16 december 2018 opengesteld voor parkeren tijdens Winter Arnhem.

Afhandeling Amendementen MJPB 2018-2021
17A26 Circulaire economie
In het nieuwe coalitieakkoord aangegeven dat de gemeente in wil zetten op meer lokaal, sociaal en duurzaam inkopen. Hierin komt ook het aspect werkgelegenheid aan de orde. Daarnaast werkt de gemeente samen met de Provincie en de regio, inclusief The Economic Board op het gebied van Circulaire Economie waarbij de regio de focus legt op:

  • inkoop bij Grond Weg en Waterbouw zo circulair mogelijk;
  • bouw en urban mining;
  • bedrijfsafval;
  • bedrijven stimuleren en faciliteren om hun product en/of bedrijfsproces zo circulair mogelijk te maken.

In al deze accenten speelt werkgelegenheid een belangrijke rol.

17A49 Extra middelen voor accountmanagement
In 2018 is door de nieuwe coalitie het begrip 'Van Bedrijven Weten' geïntroduceerd. In de relatie naar bedrijven moet, voor een optimale dienstverlening, veel meer de vraag centraal staan en de mogelijkheden voor bedrijven drempels weg te nemen. In 2018 is gestart met het bepalen van de richting van 'Van Bedrijven Weten'. De middelen zijn nog niet uitgegeven in 2018 en zijn doorgeschoven naar 2019 om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van 'Van Bedrijven Weten'.