Verkeer en vervoer
De reconstructie van het Roermondsplein is afgerond. Daarmee is de centrumring een logische doorlopende route geworden voor het verkeer en is de bereikbaarheid van de binnenstad verbeterd. Het Roermondsplein is nu een duidelijk en herkenbaar onderdeel van de centrumring.
De snelfietsroutes Arnhem-Dieren en Arnhem-Wageningen zijn in uitvoering. Twee trajectdelen zijn gerealiseerd: de Klingelbeekseweg (Arnhem-Wageningen) en Amerstraat (Arnhem-Dieren).
In 2018 is gestart met de realisatie van intelligente verkeerslichten (I-VRI) voor verbetering van de doorstroming op het stedelijk hoofdnet.
Op basis van de nota 'de Arnhemse Binnenstad binnen bereik' is in 2018 een Uitvoeringsagenda opgesteld. Er zijn tien verschillende projecten opgenomen en uitgewerkt ten aanzien van parkeren en bereikbaarheid binnenstad, op basis van de projecten uit de nota en vastgestelde raadsmoties. Projecten zijn onder meer monitoring parkeren, 'Kwaliteit parkeren in stappen omhoog' (parkeergarages) en 'Meer aandacht voor Transferia'.
Samenwerking op gebied van regionale mobiliteit
Vanuit de regionale samenwerking (GO regio Arnhem Nijmegen) neemt Arnhem actief deel aan de verbetering van de regionale bereikbaarheid onder de noemer Regionale Bereikbaarheidsaanpak.
- Arnhem is secretaris van het Portefeuillehouderoverleg (PFO) Mobiliteit.
- Arnhem is trekker van de regionale Samenwerkingsagenda Fiets, de nieuwe regionale fietsambitie.
- Samen met partners zoals Economic Board en regionaal bedrijfsleven inzet op verbetering van de internationale ICE treinverbinding naar Frankfurt.
- Samenwerking regio en provincie Gelderland bij het opstellen van een nieuw een regionaal Actieplan Hoogwaardige OV corridors (HOV-bus).
- Als onderdeel van het regionale bereikbaarheidsprogramma Slim en Schoon Onderweg wordt gewerkt aan de visie op bereikbaarheid voor de periode 2019-2022.
- In 2018 is vanuit Slim en Schoon uitvoering gegeven aan de bezoekersaanpak binnenstad zoals een onderzoek naar de kansen en mogelijkheden van Park&Ride Gelredome, een nieuw stedelijk transferium bij IPKW en een campagne ter stimulering van de Park&Ride Gelredome.
Parkeren
- Het toevoegen van functionaliteiten aan het digitale parkeerloket, waaronder afgifte van zakelijke parkeervergunningen voor parkeergarages is uitgevoerd.
- Door uitvoering van schilderwerk is de uitstraling van parkeergarage Rozet verbeterd.
- Werkzaamheden aan parkeergarages Musis en Arnhem Centraal zijn in voorbereiding.
- Het parkeerplan voor Spijkerkwartier is uitgevoerd, de invoering van gereguleerd parkeren in Sint Marten/ Sonsbeekkwartier gaat niet door.
- Nieuwe plannen op het gebied van parkeren en parkeergarages zijn onderdeel van de Uitvoeringsagenda 'de Arnhemse Binnenstad binnen bereik'.
Openbaar vervoer
- Trolley 2.0 is verder ontwikkeld. Er zijn twee trolleybussen omgebouwd naar Trolley 2.0.
- Er zijn twee laadpunten Smart Trolley Grid geopend in Schuytgraaf en Oosterbeek.
- In opdracht van provincie en samen met Nijmegen is een visie geschreven over het OV-stadsnet.
- In samenwerking met de provincie Gelderland is een HOV-Actieplan opgesteld voor het ontwikkelen van tien HOV-corridors.
- Voor de Rijnlijn is een vervoerplan opgesteld en in 2019 zal provincie een besluit hierover nemen.
- Vanuit de regio en Arnhem is een reactie gegeven op de Nota van Inlichtingen voor de nieuwe OV-concessie.
- Er zijn diverse kleine aanpassingen geweest op de OV-infrastructuur en andere verkeersmaatregelen.
Aantrekkelijke, toegankelijke stad
Bij het onderhoud aan de openbare ruimte (zoals veilige wegen, fietspaden en trottoirs, bruggen, viaducten, goed werkende openbare verlichting, groen en riolen) met als doel deze schoon, heel en veilig te houden wordt samen met de teams Leefomgeving steeds meer invulling gegeven aan wijksturing.
In verschillende wijken is groot onderhoud afgerond. In de Spijkerbuurt loopt dit door in 2019. De voorbereiding van de herinrichting van de Apeldoornseweg is afgerond. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met omwonenden en andere belanghebbenden. De uitvoering zal in 2019 plaatsvinden.
Water
Baggeren
Het baggeren van de Defensiehaven is voorbereid voor de uitvoering in 2019. De komende jaren moeten baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd bij Onderlangs, Rosandepolder, Boterdijk en de Praets. De werkzaamheden bij Onderlangs zijn daarbij het meest urgent. De recente problemen als gevolg van de lage waterstand afgelopen zomer hebben deze noodzaak nog eens onderstreept. Voor de overige baggerprojecten bij Rosandepolder, Boterdijk en de Praets worden onderzoeken uitgevoerd om omvang en scope van de werkzaamheden meer gedetailleerd vast te kunnen stellen.
Wateroverlast
Bij alle projecten in de openbare ruimte worden, daar waar mogelijk en financieel haalbaar, maatregelen genomen om de wateroverlast ter plekke te verminderen. In samenwerking met het Platform Arnhem Klimaatbestendig wordt gekeken naar mogelijke aansluiting bij activiteiten op aangrenzende particuliere terreinen.