In nauwe samenwerking met Politie en het Openbaar Ministerie (OM), is ingezet op verschillende thema's en onderwerpen op het gebied van openbare orde en veiligheid. In Arnhem is het aantal woninginbraken ten opzichte van 2017 wederom met meer dan 30% gedaald. Uit de Leefbaarheid en veiligheidsmonitor 2017 blijkt echter dat meer inwoners zich onveilig voelen en dat er grote verschillen zijn per wijk.
Er is in samenwerking met justitiële partners is een ondermijningsbeeld opgesteld. Dit heeft geleid tot sluiting van een aantal horecazaken. Veiligheid participeert in het project ter verbetering van het Korenkwartier. De uitvoering van het lokale coffeeshopbeleid uit 2017 heeft geleid tot stringentere handhaving en zelfs sluiting. Arnhem heeft zich ook gemeld als mogelijke deelnemer aan het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen. Met vergunningen is gezorgd voor een goed en veilig verloop van de demonstraties en de vele evenementen in de stad. De lokale aanpak van radicalisering is in 2018 stevig doorgezet. De evaluatie in 2019 van de lokale aanpak moet bijdragen aan een verbetering.
Het Uitvoeringsplan Mensenhandel 2017-2020 is in 2018 vertaald in concrete acties die betrekking hadden op: Ketensamenwerking, verbetering signalering en zorg slachtoffers.
De samenwerking op de domeinen zorg, welzijn én veiligheid is verbeterd waaronder de aanpak op personen met verward gedrag. Aan de veiligheidsvraagstukken in de wijken is bijgedragen door onder andere integrale handhaving op panden, inzet op overlast van (jeugd)groepen en overige vormen van woonoverlast. De aanpak van woonoverlast heeft een impuls gekregen door de burgemeester de mogelijkheid te geven een gedragsaanwijzing op te leggen. Hiervoor is de Algemene Plaatselijke Verordening (Apv) aangepast en zijn er beleidsregels opgesteld.
In het Veiligheidshuis zijn, in overleg met de straf- en zorgpartners, persoonsgerichte aanpakken afgesproken om criminaliteit en overlast van individuen te stoppen.
Er is periodiek afstemmingsoverleg met de teams Leefomgeving over de veiligheidsproblematiek in de wijk.
Crisisbeheersing kreeg aandacht in de veiligheidsregio Gelderland Midden. Er is een risicoanalyse, een rampenbestrijdingsplan en er is geoefend.
In 2018 is de nieuwe kadernota veiligheid 2018-2022 'Arnhem; Veilige Stad', met daarin de veiligheidsthema's die de komende jaren de aandacht vragen, aan de gemeenteraad aangeboden.