JAARSTUKKEN 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Samenvattend beeld

De paragraaf geeft inzage in omvang en besteding door per type kapitaalgoederen inzicht te geven in geldende kaders, ambitieniveau van het onderhoud, feitelijke onderhoudssituatie en geplande inzet voor de komende jaren.

Met ingang van 1 januari 2017 is met wijksturing een nieuwe koers ingeslagen, waarbij inwoners meer invloed hebben op de besteding van de budgetten op wijkniveau. Hiertoe zijn veel budgetten financieel gesplitst in een stedelijk deel (stedelijk beleid) en een wijkdeel (zeggenschap in de wijken). Sinds 2017 vindt jaarlijks afstemming plaats tussen de teams Leefomgeving en de gemeentelijke Kernorganisatie over de manier waarop de openbare ruimte en de kapitaalgoederen in de wijken onderhouden zullen worden in het komende jaar.

Het volgende beeld is waar te nemen:

  • Met gerichte en integrale programmering van het groot onderhoud en vervanging in de openbare ruimte worden de beschikbare middelen zo goed en efficiënt mogelijk ingezet.
  • Wijksturing heeft (nog) niet geleid tot bijstelling van de onderhoudsinspanning (wat). De wijken zijn betrokken bij de nadere invulling van werkzaamheden (hoe).
  • Het lukt grotendeels om de kapitaalgoederen met de beschikbare middelen te onderhouden op het afgesproken ambitieniveau. Dit geldt niet voor het onderhoud aan de wegen. Hier zijn extra middelen nodig om oplopende kosten in de toekomst te voorkomen. Hier is in de MJPB 2019-2022 reeds deels in voorzien. Ook is de ambitie geformuleerd om bij de komende begrotingsbehandeling ruimte in het financiële beeld te zoeken om het budget voor wegenonderhoud structureel op het juiste niveau te brengen.
  • De gesignaleerde opgave met betrekking tot de aanpak van invasieve exoten, ter bescherming van het gemeentelijk groen, zal vanaf 2019 worden gerealiseerd. De baggeropgave wordt nog nader in beeld gebracht.
  • De invoeringsdatum voor Diftar van 1-1-2019 is uitgesteld om de invoering zorgvuldig voor te bereiden binnen de door de Raad gestelde kaders.

Overzicht basisniveaus onderhoudsobjecten


In bovenstaand overzicht zijn de in Arnhem gehanteerde basisniveaus (CROW) voor de diverse onderhoudsobjecten met ingang van 2017 op hoofdlijnen weergegeven. Met de wijksturing wordt het mogelijk om op wijkniveau hiervan af te wijken. Meer gedetailleerde informatie per object van onderhoud volgt hieronder.

Mogelijke consequenties Wijksturing
Voor alle onderdelen van de openbare ruimte, die in deze paragraaf worden beschreven, geldt dat met de invoering van wijksturing vanaf 1 januari 2017 per wijk met de inwoners afspraken kunnen worden gemaakt over de besteding van de 'wijk gerelateerde budgetten openbare ruimte'. Hierdoor kunnen de onderhoudsniveaus in de wijken gaan afwijken van de niveaus die in bovenstaande tabel zijn aangegeven; niveaus die tot 1 januari 2017 voor de gehele stad golden. Dit is in 2018 echter niet het geval geweest.