JAARSTUKKEN 2018

Wijken algemeen

Wat wilden we bereiken

De uitdagingen voor de gemeente Arnhem is om met een groeiend takenpakket tot effectieve uitvoering en efficiënte besteding van middelen te komen. Veranderde opvattingen over burgerkracht en burgerparticipatie leiden tot een andere verhouding en verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid en burger. Inzicht en kracht van burgers worden maatgevend voor gemeentelijk handelen. Het is geweldig als bewoners en organisaties zelf het initiatief nemen.

De overheid moet loslaten en vertrouwen geven aan de burgers. Dit vraagt om een forse cultuuromslag op de eerste plaats bij de gemeente, maar ook bij burgers, bedrijven en instellingen.

Frontlijnsturing op wijkgerelateerde budgetten maakt een betere en efficiëntere besteding van middelen mogelijk. In de Arnhemse wijken (georganiseerd naar acht gebieden) worden medewerkers van de gemeente verbonden aan de gebieden om samen met burgers en bedrijven vorm te geven aan de uitvoering van het beleid in de betreffende wijken. De teams Leefomgeving zijn bevoegd tot het fiatteren van uitgaven op hun domein. Hiermee geven zij richting aan grote delen van de gemeentelijke begroting.

Sociale wijkteams
In de wijken wordt de toewijzing van zorg en ondersteuning uitgevoerd door de Sociale wijkteams (Stichting Wijkteams Arnhem). De kerntaak van de Sociale wijkteams is om zorg en ondersteuning te bieden dicht bij de inwoners. Hierbij is de ambitie te komen tot  een Arnhemse samenleving waarin iedereen meedoet, meetelt en omziet naar elkaar. Een ieder vanuit zijn eigen kracht en vermogen. De Sociale wijkteams bieden daarin de ondersteuning zodat inwoners zelf, samen met mensen uit hun netwerk en de voorzieningen in de wijk waar ze wonen, verder kunnen. De wijkteams staan dichtbij inwoners, werken duidelijk en transparant, zorgen dat de zorg samenhangend georganiseerd zijn. Wijkcoaches werken kostenbewust.