JAARSTUKKEN 2018

Centrum, Spijkerkwartier, Arnhemse Broek

Wat hebben we gedaan

Verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van de opvangvoorziening
De monitorgroep bestaande uit bewoners, ondernemers, politie, handhandhaving en de welzijnsorganisatie is verbreed. Door de komst van de straatcoaches is de overlast rondom de opvangvoorziening tot het minimale opgelost. Daarom is de scope van de groep verbreed naar de Spoorhoek in het geheel waarbij ook de Steenstraat wordt meegenomen. Door de nauwe samenwerking met de politie, handhaving, welzijnsorganisaties en de Sociale wijkteams zijn de straatcoaches een vangnet voor de doelgroep en aanspreekpunt voor bewoners, ondernemers en organisaties. Zij zijn extra ogen en oren op straat voor de politie en handhavers en zij worden daarmee ontlast.

Preventieve aanpak kwetsbare jongeren en jongvolwassene
In 2018 heeft het team Leefomgeving ingezet op een preventieve aanpak van kwetsbare jongeren en jongvolwassenen. In het Arnhemse broek is sterk geïnvesteerd op een preventieve aanpak in het kader van Kansrijk Opgroeien. Er zijn meerdere pilots gestart in 2018. Te denken valt aan doorgaande schoollijn Hugo de Grootschool, Paulusschool en project het Fort.
Ook Stichting RAAK is een baken voor de risicogroep dak- en thuisloze jongeren en ondersteunt de jongeren in de eerste stappen richting een perspectief op de toekomst.

Ontmoeten in de wijk versterken
In 2018 zijn er meerdere initiatieven ondersteund gericht op ontmoeten. Deze initiatieven zijn naast ontmoeten ook gericht op participeren. Voorbeelden hiervan zijn: Stadsrestaurant, Golden Oldies Shop, Broek Omhoog en de blauwe wijkeconomie. Daarnaast heeft Vrijstaat Thialf ondersteuning gekregen om verder te kunnen ontwikkelen als veilige ontmoetingsplek voor Arnhemmers tussen de 0 en 99 jaar.

Verbeteren leefbaarheid en duurzaamheid
In 2018 is er sterk ingezet op vergroening. In het centrum is groenfase 2 ondersteund. In het Arnhemse Broek is geïnvesteerd in een wandelpad waar bewoners een eigen wandelclub hebben opgezet. Het team Leefomgeving heeft dit ondersteund om de sociale cohesie te bevorderen. Er is geïnvesteerd in de Blokhut om het achterstallig onderhoud te verminderen en activiteiten te bevorderen. Op de Lage Kade zijn drempels aangebracht en bloembakken geplaatst als maatregel tegen de overlast van straatracen en leefbaarheid van de aldaar wonende bewoners te bevorderen.

In de Coehoornstraat zijn onnodige inrichtingselementen verwijderd. Met het weghalen van paaltjes en een hoge stoeprand in de weg is de wijk gebruiksvriendelijker geworden voor fietsers en voetgangers.
Het team Leefomgeving heeft verschillende initiatieven met elkaar in contact gebracht om gezamenlijk te komen tot een krachtige wijk. In het Spijkerkwartier is ingezet op het buurtgroenbedrijf en de ondersteuning van Spijkerpeil wat moet leiden naar meer bewonersparticipatie.

Er wordt gewerkt aan de implementatie van het parkeerplan, waarbij de parkeeropbrengsten ten goede komen aan duurzame verkeersbeperkende maatregelen. In 2019 worden de eerste resultaten verwacht.

Woonoverlast
In het Spijkerkwartier is een projectleider gestart met de aanpak van de verkamering. In opdracht van en samen met bewoners en met het team Leefomgeving is er een plan gemaakt met korte en lange termijn acties om verkamering en overlast tegen te gaan. Deze  projectleider werkt samen met het stadsbrede project wonen.