JAARSTUKKEN 2018

Financiën en bedrijfsvoering

Wat wilden we bereiken

In de MJPB 2018-2021 zijn in dit programma diverse ambities opgenomen op het gebied van Financiën en Bedrijfsvoering. Hierbij valt te denken aan ambities ten aanzien van de instroom van jongeren/ inzet trainees, het bevorderen van de diversiteit in het personeelsbeleid, de gemeentelijke huisvesting en de ICT.

PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Instroom van jongeren in personeelsbestand

Het huidige traineeprogramma loopt van 2017 tot september 2019. Als werkgever wordt ruimte geboden om trainees die dat willen en die geschikt zijn in te laten stromen in onze organisatie.

Op het talentprogramma "werken zonder te beperken", zijn in 2018 drie jonge mensen aangenomen. Dit programma loopt de komende jaren door.

Met het oog op de noodzaak van instroom van jongeren én meer diversiteit zijn de eerste stappen gezet voor vernieuwing van onze arbeidsmarktcommunicatie.

Het budget Instroom jongeren wordt vooral ingezet om het traineeprogramma en het talentprogramma te continueren, dakpanconstructies  te bevorderen  (jonge mensen worden dan 3 of 6 maanden naast oudere collega die vertrekken ingezet) en de arbeidsmarktcommunicatie te versterken.

Verlaging huisvestingslasten bij krimpende organisatie

In de MJPB 2018-2021 is de taakstelling op huisvesting als gevolg van nieuw afgesloten huurcontracten gerealiseerd.

Meerjarig stabiel niveau van de omslagrente

De omslagrente kan stabiel gehouden worden door de gemiddeld aan geldverstrekkers te betalen rente slechts beperkt te laten fluctueren. Dat kan gerealiseerd worden door -indien nodig- variatie aan te brengen in de looptijden van nieuwe leningen.

De huidige stabiele -lage- rente op de kapitaalmarkt maakt ingrijpen in deze vorm nog niet nodig. Voorzien wordt dat de omslagrente gedurende langere tijd op de huidige 2% kan blijven.

Diversiteit in personeelsbestand

In 2018 heeft de gemeente het Charter Diversiteit ondertekend. Hieruit is een plan van aanpak voortgevloeid voor meer aandacht aan diversiteit en inclusie binnen de gemeentelijke organisatie. Belangrijk onderdeel hiervan was de All Inclusive week. In deze week werden voor alle collega's veel verschillende activiteiten georganiseerd (film, theater, workshops, lezingen, besprekingen in managementoverleggen) om het bewustzijn te vergroten en de dialoog hierover op gang te brengen. Ook werden bewustwordingssessies georganiseerd met mensen met een fysieke beperking. De gemeente heeft daarnaast meegewerkt aan een onderzoek van de universiteit Tilburg. De conclusies en verbeterpunten die voortvloeien uit dit onderzoek worden in 2019 uitgewerkt. De gemeente heeft daarnaast het verdrag van Dordrecht onderschreven waarin aandacht is voor de positie van transgenders op de werkvloer. In 2019 wordt langs twee lijnen verder op diversiteit ingezet. Bewustwording en vernieuwing van arbeidsmarktcommunicatie en concrete acties op basis van de resultaten van het onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Dit onderzoek biedt handvatten voor verruiming van mogelijkheden voor het diverser maken van de organisatie.

Bewustwording diverse samenleving in ambtelijke uitvoeringspraktijk

Zie de toelichting bij bovenstaand doel 'Diversiteit in personeelsbestand'.