JAARSTUKKEN 2018

Wonen en Ruimte

Wat hebben we gedaan

Ruimtelijke ordening
De economie en de woningmarkt draaien op volle toeren, vanuit de markt komen veel initiatieven, ongeveer dertig ontwikkelingsplannen van derden zijn met succes begeleid. Aansprekende voorbeelden zijn: Coberco (melkfabriek), RIN-locatie, Buitenplaats Koningsweg, ING Velperweg, de HES Arnhems Buiten, AKZO-locatie en Landgoed Klingelbeek.

Voor Stadsblokken en Meinerswijk is in 2017 het masterplan vastgesteld. In 2018 is het bestemmingsplan opgesteld en als ontwerp vrijgegeven voor de ter inzage legging.

In 2018 zijn 12 bestemmingsplannen door de gemeenteraad vastgesteld. Het gaat voornamelijk om ontwikkelbestemmingsplannen die ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken zoals de RIN-locatie, Groot Rijnwijk en Buitenplaats Koningsweg. Hiermee is een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van Arnhem. Het bestemmingsplan voor heel Schuytgraaf is herzien. Hiermee ontstaat weer een eenduidig en helder juridisch-planologisch kader voor Schuytgraaf waarin alle velden zijn meegenomen: een zogenoemd 'veegplan'.

Voor de gebieden in Arnhem waar het waardevolle groen en de bomen niet adequaat waren bestemd is het facetplan 'Groen en bomen' vastgesteld. Door dit bestemmingsplan zijn al het structurele groen en de waardevolle bomenlanen goed beschermd.

Het uitgeven van kavels in Particulier Opdrachtgeverschap heeft een grote vlucht genomen. De in 2018  nog beschikbare kavels (in projecten Schuytgraaf en Rodenburgstraat) zijn op een enkele kavel na uitverkocht; in deze delen van Arnhem overstijgt de vraag het aanbod. Alleen in Gaardenhage zijn nog meerdere kavels beschikbaar.

In 2018 zijn voorbereidingen getroffen voor de implementatie van de Omgevingswet die per 1 januari 2021 in werking treedt. De opgave is ambtelijk verder voorbereid in opmaat naar de implementatiejaren 2019 en 2020. De Omgevingswet heeft een plek gekregen in het coalitieakkoord. De gemeenteraad is met een masterclass Omgevingswet bij de opening van het bestuurlijke jaar bijgepraat. Er is daarvoor ook een reader opgesteld "Omgevingswet, Omgevingsvisie en Gemeenteraad". In december is in de raadskamer een workshop gegeven om de veranderingen door de komst van de Omgevingswet voor het bestuur in het fysieke domein verder te verkennen. Op bescheiden schaal is met individuele inwoners gesproken over participatie bij de implementatie van de Omgevingswet.

Grondbeleid
Over 2018 bedraagt het positief resultaat op de grondexploitaties circa € 140.000. Dit is het saldo op het afsluiten van het project Dreessingel, een tussentijdse winstneming op het project Zuidelijke binnenstad en het bijstellen van de voorzieningen van een aantal projecten als gevolg van de herziening van de grondexploitaties en de algemene kosten van de grondexploitaties. Het resultaat op de grondexploitaties is exclusief het resultaat op erfpacht, strategische posities en voorstudies. In 2018 zijn 18 kavels uitgegeven.

Wonen en bouwen

  • De prestatieafspraken met de woningcorporaties zijn grotendeels uitgevoerd en nieuwe/ aanvullende  afspraken voor 2019 en verder zijn gemaakt op het gebied van duurzaamheid, huisvesting van bijzondere doelgroepen, woonoverlast, leefbaarheid in de wijken en opstellen van wijkvisies in twee wijken.
  • Er zijn netto 1.374 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Toevoegingen zijn gerealiseerd door nieuwbouwontwikkelingen en transformatie van kantoorpanden.
  • In 2018 is gestart met het uitwerken van de beleidsmaatregel 'minimaal 30% sociale huurwoningen in de planontwikkeling realiseren'. Tegelijkertijd is in de geest van deze ambitie al gehandeld in de programmering van nieuwe opgaven.
  • Corporaties stellen jaarlijks 120 woningen aan beschikbaar aan huisvesting van maatschappelijke doelgroepen in het kader van beschermd wonen, hebben grote stappen gemaakt in het behalen van de prestatieafspraak op duurzaamheid (gemiddeld label B in 2020).
  • In 2018 is gestart met een woningbehoefteonderzoek onder woonwagenbewoners.
  • In 2018 is gestart met de evaluatie van de huisvestingsverordening en het woningsplitingsbeleid.
  • In 2018 is gestart met het opstellen van een visie op wonen en zorg en zijn doetafels gestart op de thema's nieuwe woonconcepten en overlast. Dit in samenwerking met partijen en inwoners in de stad.
  • De subregionale woonagenda en het bijbehorende uitvoeringsprogramma zijn vastgesteld door het college. Hierin wordt gezocht naar de meest optimale samenwerking met de andere subregiogemeenten van Arnhem (Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal). De vraag 'Waar kunnen we elkaar versterken en aanvullen en hoe bereiken we dat' staat centraal.

Afhandeling Amendementen MJPB 2018-2021
17A46 Onderzoek aantrekkelijk Arnhem Zuid
Het resultaat van het onderzoek dat ter uitvoering van het amendement is gedaan, wordt betrokken bij de actualisering van de kaders voor de ontwikkeling van het Olympusgebied (omgeving voormalige Rijnhal). Aanbieding aan de raad heeft begin februari 2019 plaatsgevonden.