JAARSTUKKEN 2018

Participatie en Maatschappelijke Ondersteuning

Wat wilden we bereiken

Samenkracht en burgerparticipatie
Voor integratie en vluchtelingen was de doelstelling om sociale cohesie te verbeteren door bruggen te slaan tussen alle bevolkingsgroepen en stromingen in Arnhem met als doel dat alle inwoners van Arnhem meedoen. Begrippen als onderling respect en vertrouwen krijgen hierbij specifieke aandacht. Specifiek voor vluchtelingen en statushouders lag de focus op, integratie, huisvesting en sobere opvang en perspectief voor uitgeprocedeerde asielzoekers (waaronder de noodopvang en Bed, Bad, Brood, BBB).

Zorg dichterbij
De veranderopgave Zorg dichterbij heeft de doelstelling dat meer Arnhemmers zorg op maat ontvangen, waarbij de zorg zo licht en dichtbij mogelijk wordt aangeboden (doen wat nodig is). Dit draagt ook bij aan de tweede doelstelling om meer kwetsbare Arnhemmers eerder en langer (zelfstandig) thuis te laten wonen.

De focus lag in 2018 op het intensiveren van preventie en vroegsignalering. Mogelijke problemen van mensen moeten sneller in beeld komen om onnodige inzet van specialistische zorg te voorkomen. Daarnaast lag de focus op het ontwikkelen van meer algemene voorzieningen in de wijk en stimuleren dat deze meer gebruikt gaan worden door inwoners als alternatief voor specialistische zorg. De transformatie van het sociaal domein was gericht om per gebied tot een passend zorgaanbod te komen (preventie, algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, en specialistische jeugdhulp).

Participatie
Arnhem wil dat zoveel mogelijk inwoners volwaardig mee kunnen doen, het liefst via reguliere banen waarbij tenminste het minimumloon wordt verdiend. Als dat niet mogelijk is, worden andere vormen van maatschappelijke participatie ingezet. In 2018 werd hiervoor Activerend werk verder doorontwikkeld en ingezet. Scalabor is neergezet als arbeidsontwikkelbedrijf, zodat mensen weer kunnen participeren en waar mogelijk kunnen uitstromen uit de uitkering. Vanuit de veranderopgave Doorbraak naar Werk wordt gewerkt aan minder mensen langdurig afhankelijk laten zijn van een uitkering.

Om de arbeidsparticipatie te vergroten ontwikkelden de wijkteams en het cluster Werk en Inkomen een nieuwe wijk- en gezinsgerichte aanpak voor mensen in de bijstand.
Om te komen tot een integrale aanpak hebben de wijkteams eveneens toegang tot de instrumenten voor arbeidstoeleiding gekregen.

In 2018 werd €0,5 miljoen in proeftuinen geïnvesteerd. Hiervoor zijn proeftuinen met wijkcoaches in vier wijken ingericht. De wijkgerichte werkwijze is in 2018 verder geïmplementeerd, waarbij inspanningen vanuit de participatiewet, Wmo en jeugdwet worden gebundeld.

PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Activerend werk voor inwoners met grote afstand tot de arbeidsmarkt om zich te ontwikkelen tot betaald werk met ondersteuning of vrijwilligerswerk

Gegevens om te staven dat Activerend Werk leidt tot ontwikkeling naar betaald werk (met ondersteuning) of vrijwilligers werk worden ontwikkeld. Wel wordt uit de praktijk gehoord dat inwoners stappen zetten op de participatieladder en dat men via Activerend Werk uitstroomt naar betaald werk of vrijwilligerswerk.

Inkomensondersteunende voorzieningen voor rechthebbende minima

Het aantal huishoudens in armoede is toegenomen. Daardoor is meer gebruik gemaakt van diverse voorzieningen en het totaalbudget is overschreden.

De invloed op de in- en uitstroom beschermingsbewind is en blijft minimaal (wetsvoorstel adviesrecht is nog niet ingediend). Wel is de groei van beschermingsbewind wat afgenomen in vergelijking tot voorgaande jaren.

Arnhemse kinderen uit minimagezinnen doen mee en hebben toekomstperspectief

In 2018 is Kansrijk Opgroeien van start gegaan. Daarbij is een begin gemaakt in een aantal gebieden waaronder Noord-Oost, Noord-West, De Laar, CSA en Malburgen. Hier is een integrale aanpak voor bestrijding kinderarmoede op wijkniveau ontwikkeld samen met partners (onder andere scholen, Rijnstad, Sociaal wijkteam, Stichting Leergeld, consultatiebureau, kinderopvang). Ook is het aantal voorzieningen uitgebreid, daar waar het bijdraagt aan de doelen van Kansrijk Opgroeien.

Arnhemmers zijn financieel zelfredzaam en schuldenvrij

De activerende schulddienstverlening wordt uitgevoerd door de Sociale wijkteams, Rijnstad en PLANgroep. Het aantal aanmeldingen bij Rijnstad en PLANgroep is in 2017 en 2018 achtergebleven bij de verwachting. Het is niet duidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Mede daarom heeft de rekenkamer in 2018 een onderzoek in gang gezet naar de effectiviteit en organisatie van de schulddienstverlening.

Effectieve zorg en ondersteuning op maat en bij voorkeur in de wijk

Er zijn extra voorzieningen ontwikkeld en ingezet om zo vroeg mogelijk de juiste zorg te kunnen bieden. De uitvoering ervan vindt zo veel mogelijk plaats in de eigen wijk.

Draagvlak voor integratie vluchtelingen in de Arnhemse samenleving

In het kader van een inclusieve samenleving zijn bijeenkomsten gehouden. Ook burgerinitiatieven zijn gefaciliteerd, zoals Boost en het Integratiehuis, om draagvlak te creëren voor integratie van vluchtelingen in de Arnhemse samenleving.

Regionale afspraken Beschermd thuis (beschermd wonen en maatschappelijke opvang) in het geval van decentralisatie naar gemeenten

De ingangsdatum van de decentralisatie is naar verwachting 1-1-2021. In 2018 is een procesbegeleider aangesteld die als opdracht heeft gekregen een Regioplan Beschermd Thuis op te leveren met daarin een advies over de regionale samenwerking op deze onderdelen. Onderdeel van dit advies is een bestuurlijke verkenning in alle gemeenten van de Regio Centraal Gelderland. Het Regioplan zal in het eerste kwartaal van 2019 worden opgeleverd.

Bevorderen zelfregie en betrokken netwerk bij aanpak sociale problematiek

Onder de aandacht en wordt uitgevoerd door onze subsidiepartners op welzijn.

Bevorderen sociale cohesie

Dit is één van de speerpunten van het Inclusie-programma en is onderdeel van de verschillende programma's. Zie de verantwoording bij de veranderopgave Inclusie.

Sobere opvang van asielzoekers en vluchtelingen

Sobere opvang is gerealiseerd. Noodopvang Arnhem en de Bed Bad Brood regeling, uitgevoerd door het Stoelenproject, bieden opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Zo snel mogelijk uitkeringsgerechtigden bewegen naar betaald werk

De aanpak 'Bemiddelen aan de Poort' is ook in 2018 voortgezet. Aan het eind van 2018 is daarnaast een versnellingsteam ingericht om met een intensieve aanpak inwoners te bewegen richting werk. Resultaten hiervan worden in 2019 zichtbaar.