Samenkracht en burgerparticipatie
Voor integratie en vluchtelingen was de doelstelling om sociale cohesie te verbeteren door bruggen te slaan tussen alle bevolkingsgroepen en stromingen in Arnhem met als doel dat alle inwoners van Arnhem meedoen. Begrippen als onderling respect en vertrouwen krijgen hierbij specifieke aandacht. Specifiek voor vluchtelingen en statushouders lag de focus op, integratie, huisvesting en sobere opvang en perspectief voor uitgeprocedeerde asielzoekers (waaronder de noodopvang en Bed, Bad, Brood, BBB).
Zorg dichterbij
De veranderopgave Zorg dichterbij heeft de doelstelling dat meer Arnhemmers zorg op maat ontvangen, waarbij de zorg zo licht en dichtbij mogelijk wordt aangeboden (doen wat nodig is). Dit draagt ook bij aan de tweede doelstelling om meer kwetsbare Arnhemmers eerder en langer (zelfstandig) thuis te laten wonen.
De focus lag in 2018 op het intensiveren van preventie en vroegsignalering. Mogelijke problemen van mensen moeten sneller in beeld komen om onnodige inzet van specialistische zorg te voorkomen. Daarnaast lag de focus op het ontwikkelen van meer algemene voorzieningen in de wijk en stimuleren dat deze meer gebruikt gaan worden door inwoners als alternatief voor specialistische zorg. De transformatie van het sociaal domein was gericht om per gebied tot een passend zorgaanbod te komen (preventie, algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, en specialistische jeugdhulp).
Participatie
Arnhem wil dat zoveel mogelijk inwoners volwaardig mee kunnen doen, het liefst via reguliere banen waarbij tenminste het minimumloon wordt verdiend. Als dat niet mogelijk is, worden andere vormen van maatschappelijke participatie ingezet. In 2018 werd hiervoor Activerend werk verder doorontwikkeld en ingezet. Scalabor is neergezet als arbeidsontwikkelbedrijf, zodat mensen weer kunnen participeren en waar mogelijk kunnen uitstromen uit de uitkering. Vanuit de veranderopgave Doorbraak naar Werk wordt gewerkt aan minder mensen langdurig afhankelijk laten zijn van een uitkering.
Om de arbeidsparticipatie te vergroten ontwikkelden de wijkteams en het cluster Werk en Inkomen een nieuwe wijk- en gezinsgerichte aanpak voor mensen in de bijstand.
Om te komen tot een integrale aanpak hebben de wijkteams eveneens toegang tot de instrumenten voor arbeidstoeleiding gekregen.
In 2018 werd €0,5 miljoen in proeftuinen geïnvesteerd. Hiervoor zijn proeftuinen met wijkcoaches in vier wijken ingericht. De wijkgerichte werkwijze is in 2018 verder geïmplementeerd, waarbij inspanningen vanuit de participatiewet, Wmo en jeugdwet worden gebundeld.