JAARSTUKKEN 2018

Noordwest

Wat hebben we gedaan

Participatie in de wijk bevorderen
In Klarendal is gedurende 2018 is uitvoering gegeven aan de proeftuin 'MaatWerkt' door samenwerking Werk & Inkomen en de Sociale wijkteams op locatie in de Klarendalse Molen in de wijk Klarendal/Sint Marten. De pilot heeft geresulteerd in een structurele aanpak in de wijk. Er is een wijkgerichte gebiedsagenda samen met Werk & Inkomen en het Sociale wijkteam ontwikkeld. Dit wordt voortgezet in 2019.
Er zijn tal van uiteenlopende initiatieven en activiteiten op maat ondersteund, soms tijdelijk met behulp van de participatiemedewerker of opbouwwerker. Daarnaast worden diverse locaties anders dan het Multifunctioneelcentrum (MFC) en De Klarendalse Molen ondersteund, zoals de Wasplaats, De Mix en De Leuke Linde. Deze acties liggen op koers.

Het beheer van buurthuis de Nieuwe Hommel in Sint Marten is een bron van zorg, omdat een financieel gezonde exploitatie van de Nieuwe Hommel op gespannen voet staat met de maatschappelijke functie die het pand heeft. In 2018 zijn hierover diverse gesprekken gevoerd en is bekeken welke mogelijke scenario's voorliggen. Eind 2018 ontstond een nieuwe situatie omdat Rijnstad, de eigenaar van het pand, voornemens is om een deel van het eigen personeel in dit pand te vestigen. De consequenties hiervan zijn op dit moment nog niet duidelijk. Vanuit team Leefomgeving is het standpunt dat de buurthuisfunctie centraal moet blijven staan.

Er is een actieve projectgroep die alle mogelijkheden onderzoekt en aanpakt om samen met de wijkbewoners een mooi wijkcentrum van de grond te krijgen in de Burgemeesterswijk/ Hoogkamp, in de Bakermat. Er zijn onderzoeken en een enquête uitgevoerd, er zijn interviews gehouden en publicaties gedaan om de behoefte te peilen. Er wordt samengewerkt met het aangrenzende Woonzorgcomplex "Het Arenheem" met prachtige voorzieningen, wijkverenigingen zijn betrokken evenals het Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA). Het voormalige kerkgebouw van de Diaconessenkerk komt eind 2019 ter beschikking om als behuizing te dienen voor een laagdrempelig wijk- ontmoetingscentrum. Er is een mooie mix van doelgroepen van oud tot jong benoemd waarvoor de voorziening, inclusief een sociaal VVV, ontwikkeld wordt; eenzame ouderen; dagbesteding ouderen; jonge en oudere vrijwilligers; mensen met een behoefte naar middelen (bijvoorbeeld scootmobielpool).

Duurzame wijk stimuleren
In Schaarsbergen was het doel om in 2018 een plan te maken voor het uit te voeren groot onderhoud inclusief een oplossing voor de grote wateroverlast in Schaarsbergen. Dat plan is samen met de wijk opgesteld. Het plan bestaat uit vier bouwstenen, waarvan er twee (bouwstenen 1 en 2) zijn opgenomen in de MJPB 2019-2022. Deze twee bouwstenen worden in de periode tot mei 2020 gerealiseerd. Voor de bouwstenen 3 en 4 zoekt de gemeente nog dekking. Over dat proces en de planning worden begin 2019 afspraken gemaakt met de wijk.
In zowel Heijenoord/Lombok, Klingelbeek als in Sint Marten Sonsbeek zijn bewonersinitiatieven ondersteund.

Ketenaanpak sociaal domein bevorderen
Om de jeugd perspectief te bieden in Klarendal/ Sint Marten, is er samen met partners in de wijk uitvoering gegeven aan de pilot Kansrijk Opgroeien. Een maatwerkprogramma is ingezet op de doorlopende ontwikkeling van het kind en gezin in Klarendal/Sint Marten. Tevens is er geïnvesteerd in een betere samenwerking van de betrokken professionals.

Openbare ruimte/ verkeer met wijkregie
De wijkverenigingen in de Burgemeesterswijk /Hoogkamp hebben een hele duidelijke kijk op de kwaliteit en functionaliteiten van de openbare ruimte. De Burgemeesterswijk heeft een eigen wijkplan geformuleerd met te beschermen ruimtelijke kwaliteiten. In diverse projecten denkt het team Leefomgeving mee met de plannen van de bewoner en zijn bereid op een verantwoorde manier van regels en een reguliere beheer aanpak af te wijken. Voorbeelden zijn: verwijderde drempels v Lawick v Pabststraat, oversteek AH 30 km-zone, Witsenveld/speelterrein Panoramaschool, groenplan Burgemeesterswijk (opdracht door wijkvereniging aan Studenten Larenstein), planvorming fietsparkeren voortuinen. In Sint Marten/Sonsbeek heeft afgelopen jaar een proces gelopen om samen met de wijk een keuze te maken voor maatregelen om de parkeerproblematiek aan te pakken en te verminderen. In Klarendal is uitvoering gegeven aan een parkeerprobleemonderzoek aan de Sonsbeeksingel. Voor de reconstructie van de Apeldoornseweg heeft ook een uitgebreid proces met burgerparticipatie gelopen. Op de Noordelijke parallelweg zijn klinkers vervangen door asfalt om het verkeerslawaai te verminderen.

In Schaarsbergen is voor het vergroten van de verkeersveiligheid een gezamenlijk plan gemaakt voor verbeteren van de veiligheid van het fietspad dat uitkomt op de Bakenbergseweg. Dat plan wordt begin 2019 uitgevoerd. Er zijn gesprekken gevoerd voor het verbeteren van de veiligheid van de Kemperbergerweg (de Ventweg). Het is zeer waarschijnlijk mogelijk om dat te combineren met het in 2019 geplande groot onderhoud voor de Ventweg. Begin 2019 maakt de gemeente samen met de omwonenden en Siza de plannen daarvoor. Door de herontwikkeling van Sylva's Bos en de aansluiting van de toekomstige woonwijk op de Kemperbergerweg is de wens van het afwaarderen van de Kemperbergerweg van 80 km naar 60 km per uur kunnen realiseren. De uitvoering vindt plaats in 2019.