JAARSTUKKEN 2018

Algemeen bestuur en publieke dienstverlening

Wat wilden we bereiken

Bestuur
Arnhem heeft zich voorbereid op een nieuwe bestuursperiode waarin de stad onder leiding van een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college van burgemeester en wethouders de uitdagingen waarvoor de stad staat oppakt.

Griffie
De nieuwe gemeenteraad en zijn raadsleden optimaal ondersteunen in de eerste fase van de nieuwe zittingsperiode.

Publieke dienstverlening
Arnhem blijft zich actief inzetten voor verbetering van de dienstverlening aan haar inwoners en ondernemers. Informatie is online beschikbaar en waar wettelijk mogelijk kunnen producten digitaal worden aangevraagd.

PrestatiedoelenGekoppeld met Veranderopgaven
Bestuurlijk stelsel afstemmen op wijksturing

Eén wethouder heeft de portefeuille Wijksturing en Wijkzaken. De 24 wijken zijn ingedeeld in 8 gebieden. Elk gebied heeft een verantwoordelijk wethouder.

Verdere digitalisering publieke dienstverlening

Het gebruik van het digitale kanaal is gestagneerd, enerzijds door aanhoudende ICT-problemen en anderzijds door een gebrek aan voortgang bij de leverancier met de doorontwikkeling van de software voor burgerzaken. Wel zijn bij Burgerzaken de voorbereidingen getroffen voor digitalisering van het archief van de burgerlijke stand. Bovendien was Arnhem in 2018 de eerste pilotgemeente waar inwoners de mogelijkheid kregen om digitaal hun rijbewijs te verlengen. Klantenservice heeft met succes een nieuw kanaal geïntroduceerd (whatsapp), wat door inwoners zeer wordt gewaardeerd.

Positionering van Arnhem in de regionale, landelijke en grensoverschrijdende netwerken

VNG, G40

De fysieke, sociale en economische pijlers van de G40 zijn ook voor deze bestuursperiode weer bemenst met Arnhemse wethouders. Als lid respectievelijk partner van VNG en G40 nam Arnhem zowel bestuurlijk als ambtelijk deel aan diverse overleggen, themagroepen en lobbytrajecten die vanuit deze netwerken werden gevoerd.  Dit resulteerde in november 2018 nog in de medeondertekening door Arnhem van drie moties op het gebied van het sociaal domein die werden aangenomen tijdens de recente Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG.

Regionale samenwerking

Op de schaal van de regio Arnhem- Nijmegen werkte Arnhem via de portefeuillehoudersoverleggen (PFO's) door aan verdere agendavorming en vraagstukken op gebied van economie, wonen, mobiliteit en duurzaamheid. De PFO's werkten onder meer aan:  

  • een Regionaal Programma Werklocaties dat meer balans moet brengen in het regionale aanbod van bedrijventerreinen, kantoren en locaties voor detailhandel;
  • een regionale Bereikbaarheidsagenda Mobiliteit;
  • (sub)regionale woonagenda's, die de woningverdeling en -planning regelen;
  • de Regionale Energie Strategie (RES) met regionale projecten op het gebied van energietransitie;
  • een Europese aanbesteding voor de gezamenlijke inkoop van energie.

Belangrijke mijlpaal voor de regio in 2018 was de lancering van de Gezonde-groei-ambitie, gepresenteerd via het gelijknamige magazine. Gezonde groei staat voor het behouden en versterken van de unieke combinatie van economische kracht en kwaliteit van leven in de regio Arnhem-Nijmegen: inzetten op duurzame en gezonde keuzes voor wonen, werken en mobiliteit, op weg naar een circulaire economie.

Bureau Brussel werkte ook in 2018 door aan de profilering van onze regio in Brussel en tegelijkertijd aan het aangaan van partnerschappen met andere regio's en gezamenlijk binnenhalen van Europese subsidies. In 2018 resulteerde dit onder meer in meer bekendheid van de regio in Europa. Dit gebeurde door events, zoals in het kader van European Green Capital en de European Week of Regions and Cities, waar 700 Brusselse stakeholders de virtual reality experience van onze regio hebben gezien. Ook kende 2018 een werkbezoek van Europarlementariërs aan de regio, gesprekken met Eurocommissarissen Timmermans, Vella, Sefcovic en Canete. Concreet leveren deze activiteiten nieuwe Europese projecten, kennis en subsidies op. Vanuit de regio zijn er in 2018 tien nieuwe voorstellen ingediend in Europa, waarvan er ondertussen vijf zijn goedgekeurd.

Via een bestuursakkoord en de regionale investeringsagenda werkt Arnhem samen met Nijmegen, Provincie en andere partners aan de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de regio.

Euregio

In Euregioverband werkte Arnhem in 2018 door aan de grensoverschrijdende samenwerking en projecten in het Euregiogebied. Het 100.000+ stedennetwerk is in 2018 verder tot ontwikkeling gekomen. De ambtelijke uitwisseling neemt gestaag toe. Er is een verkenning uitgevoerd naar snelfietsroutes in en rond de grote steden in de Euregio. Verder is de start gemaakt met uitwisseling en samenwerking op het terrein van duurzaamheid. De burgemeester van deze steden hebben dit in september 2018 met elkaar afgesproken.

Inclusief handelen bij publieke dienstverlening

Inclusief handelen is een continu aandachtspunt binnen publieke dienstverlening.